Unie 55+ werd in september 1992 opgericht uit onvrede over de achterstelling van ouderen in de politiek en werd geleid door gepensioneerd verpleegkundige Bertus Leerkes.
Ruim een jaar later, in december 1993 richtte een oud-medewerker van Philips, Martin Batenburg, op 75-jarige leeftijd het Algemeen Ouderen Verbond op. Lampengigant Frits Philips zorgde voor het startkapitaal van de partij.
Het grote succes van met name het AOV hing samen met het feit dat aan de vooravond van de verkiezingen, een politieke discussie ontstond over de AOW. Het derde kabinet-Lubbers van CDA en PvdA maakte bekend dat het in de komende regeerperiode alle uitkeringen en dus ook de AOW zou bevriezen. Boze ouderen gingen massaal de straat op om onder de slogan ‘Handen af van de AOW’ hun ongenoegen te uiten. Het Algemeen Ouderen Verbond organiseerde daarnaast een massale protestbijeenkomst tegen de bezuinigingen in het Philipsstadion in Eindhoven. Dankzij die zichtbaarheid bemachtigde het AOV zes zetels en Unie 55+ één. Het was vooral de achterban van de christendemocraten die overliep naar de ouderenpartijen.

Affiche AOV Tweede Kamerverkiezingen 1994. DNPP

Affiche Unie 55+ Tweede Kamerverkiezingen 1994. DNPP